Winkelwagen
Artikelen: 0  Totaalprijs: € 0,00

Veelgestelde vragen

In deze FAQ zijn alle veelgestelde vragen opgenomen.
Staat je vraag er niet bij dan kun je altijd contact met ons opnemen.

Test oplaadbare batterijen Consumentengids juli 2009:
Alleen al voor het milieu zou je oplaadbare batterijen moeten gebruiken. Dat vindt Jappe Zijlstra van de Consumentenbond: "Herlaadbare batterijen zijn steeds opnieuw te gebruiken en dus veel minder milieubelastend. Bovendien zijn ze op den duur ook goedkoper dan alkalinebatterijen voor eenmalig gebruik", weet Zijlstra. (overgenomen uit de Consumentengids van juli 2009)
In januari 2011 zijn de GP 2100 ReCyKo oplaadbare batterijen als Beste Koop getest.
Ook de GP lader H 500 kwam goed uit de bus.
Oplaadbare Batterijen worden regelmatig getest door de Consumentenbond.
De GP ReCyko+ 2100 mAh AA penlite oplaadbare batterijen:
Zijn nr. 1 met kwalificatie: Beste Koop AA-batterijen met geringe zelfontlading
Kan ik in mijn digitale camera ook alkaline batterijen gebruiken i.p.v. oplaadbare NiMH batterijen?
Natuurlijk kunt u in uw digitale camera alkaline batterijen gebruiken. Alkaline batterijen hebben echter het nadeel dat ze in apparatuur die veel vermogen vragen vrij snel leeg zijn. Bij gebruik in digitale camera’s moet u, met het LCD-scherm aan en gebruik van de flitser, na ca. een kwartier de alkaline batterijen vervangen. Met NiMH batterijen van b.v. 2700 mAh kunt u onder dezelfde condities met gemak 2 uur achter elkaar fotograferen. Vervolgens haalt u de opgeladen batterijen uit de oplader en gaat u gewoon door met foto’s maken. Deze cyclus kunt u 1000 keer herhalen met één set oplaadbare NiMH batterijen.
Alkaline batterijen zijn dan ook meer geschikt voor een noodgeval.
Zijn de oplaadbare NiMH batterijen echt 1000 keer herlaadbaar?
Ja, tot 1000 maal laden/ontladen is mogelijk, maar geleidelijk zullen de prestaties afnemen. Na 500 maal laden/ontladen hebben de oplaadbare NiMh batterijen ongeveer nog circa 80% van de oorspronkelijke capaciteit ter beschikking.
De NiMh batterijen zijn maar 1,2V. Zijn deze geschikt voor mijn apparatuur waar normaal 1,5V batterijen ingaan?
Ja, de nominale spanning van 1,2V van een herlaadbare batterij betreft het gemiddelde gedurende de ontlading. Een alkaline batterij heeft weliswaar in het begin een iets hogere spanning maar deze zal na korte tijd naar het niveau van een herlaadbare batterij zakken. Slechts in uitzonderlijke gevallen waar de afschakelspanning van de apparatuur al op 1,2V per batterij ligt zal een herlaadbare batterij moeizaam of niet functioneren. (dit komt nog maar zelden voor en geldt slechts voor sommige soorten speelgoed, leest u de bijbehorende handleiding betreft de te gebruiken batterijen)
Hebben de NiMH batterijen last van het “geheugen-effect”?
Ja en nee, het zogenaamde "geheugen-effect" ontstaat door een chemische reactie van het cadmium in een nikkelcadmium batterij. De oplaadbare NiMH batterijen bevatten geen cadmium en hebben daarom ook minder last van het "geheugen-effect". Oplaadbare NiMh batterijen kunnen na van loop van tijd echter wel wat leeglopen vooral als u uw apparatuur maanden niet gebruikt. U kunt de oplaadbare NiMh batterijen wel tussendoor laden.
De nieuwste GP ReCyKo batterijen hebben veel minder last meer van het ontladen. Na een jaar hebben ze nog ca. 85% van hun capaciteit behouden.
Reactie op ReCyko op een forum: http://forum.geocaching.nl/index.php?showtopic=12714
Sommige opladers kunnen altijd in het stopcontact blijven. Kost dat niet veel stroom?
Onafhankelijke testen door een gerenommeerd Nederlands instituut bewijzen dat de kosten wel mee vallen. Het stroomverbruik van de gemiddelde oplader bedraagt minder dan 3 Watt. Afhankelijk van het gebruik en of men overdag of ’s nachts oplaadt, kost dit tussen de € 0,20 tot € 0,30 eurocent per maand.
De NiMH batterijen worden tijdens het laden warm. Kan dit kwaad?
Nee, het is een normaal verschijnsel dat batterijen en de oplader warm worden tijdens het laden.
Bij sommige opladers is er nagenoeg geen warmteontwikkeling omdat de batterijen langzaam geladen worden. Bij andere opladers kunt u na verloop van tijd de NiMH oplaadbare batterijen beter uit de oplader halen omdat dit de levensduur van de batterijen ten goede komt. (zie de gebruiksaanwijzing)
Bij snelladers is de warmteontwikkeling hoger omdat er in eerste instantie met snelladen wordt begonnen. Zodra de batterijen vol zijn, schakelen deze opladers over op druppelladen en zal de temperatuur snel naar kamertemperatuur teruglopen. (vergelijk de productinformatie van de diverse opladers in de webwinkel door op de afbeelding of de onderstreepte tekst te klikken)
TIP voor uw veiligheid!
Mijn oplaadbare NiMH batterijen zijn soms sneller leeg dan verwacht?
Het is belangrijk de batterijen na iedere gehele ontlading altijd te herladen voor de tijd die in de gebruiksaanwijzing staat. Bovendien zullen nieuwe, oplaadbare batterijen pas na 4 á 5 keer volledig laden en weer ontladen hun maximale prestaties leveren. Hetzelfde geldt voor batterijen welke een aantal maanden niet in de oplader hebben gezeten.
Kan ik verschillende capaciteiten door elkaar heen laden?
Niet alle opladers hebben de mogelijkheid oplaadbare batterijen ter gelijke tijd te laden van verschillende capaciteiten. Dat kan alleen met opladers die voorzien zijn van 4 of meer individuele laadslots. Elk laadslot meet de laadtoestand van elke batterij afzonderlijk. De laadstroom wordt hierdoor per batterij bepaald en aangepast. (vergelijk de productinformatie van de diverse opladers in de webwinkel door op de afbeelding of de onderstreepte tekst te klikken)
Kan ik half lege en lege NiMH batterijen tegelijk opladen?
Bij de meeste opladers is het niet verstandig om half lege en lege batterijen tegelijk te laden. De opladers zullen proberen in de half lege batterijen net zoveel energie te stoppen als de lege batterijen. Hierdoor worden de half lege batterijen als het ware overladen. De capaciteit gaat hierdoor sterk achteruit en de batterijen kunnen zelfs stuk gaan. Dat kan alleen met opladers die voorzien zijn van 4 individuele laadslots. Elk laadslot meet de laadtoestand van elke batterij afzonderlijk. De laadstroom wordt hierdoor per batterij bepaald en aangepast. (vergelijk de productinformatie van de diverse opladers in de webwinkel door op de afbeelding of de onderstreepte tekst te klikken)
Kan ik de opladers ook gebruiken in landen met een andere netspanning, b.v 110 Volt?
Niet alle opladers hebben deze mogelijkheid. De modellen “travel” hebben die mogelijkheid zeker. Andere modellen hebben een keuze schakelaar. Weer andere werken op een voltage van 100-240 Volt.
(vergelijk de productinformatie van de diverse opladers in de webwinkel door op de afbeelding of de onderstreepte tekst te klikken)
Kan ik mijn NiCD batterijen ook opladen in een oplader voor NiMH batterijen?
Niet alle opladers hebben deze mogelijkheid. Sommige modellen hebben een keuze schakellaar voor NiCD en NiMH. (vergelijk de productinformatie van de diverse opladers in de webwinkel door op de afbeelding of de onderstreepte tekst te klikken)
Wat kan ik nog doen om de levensduur en / of de gebruiksduur van mijn NiMH batterijen te verlengen?
1) Een “intelligente” oplader haalt net iets meer uit uw NiMH batterijen, maar een eenvoudige oplader kan ook prima presteren,
2) De eerste 3 tot 5 keer geheel laden en geheel ontladen bij nieuwe batterijen verlengt de levensduur,
3) Verwijder de batterijen uit uw camera als u deze langere tijd niet gebruikt,
4) Zorg ervoor dat de batterijen op de juiste manier in het apparaat geplaatst worden,
5) Het LCD-scherm, de flitser en de (continue) autofocus zijn de grootste energie verbruikers.
Hoe kan ik de verschillende soorten batterijen uit elkaar houden?

IEC code

USAcode

naam

volksmond

maten mm

(L)R3

AAA

micro

potlood

10,5 x 44,5

(L)R6

AA

mignon

penlite

14,5 x 50,5

(L)R14

C

baby

engelse staaf

26,2 x 50

(L)R20

D

mono

grote staaf

34,5 x 61,5

6(L)R61

-

9 volt

blok

26,5 x 17,5 x 48

3(L)R12

-

4,5 volt

platte

26 x 22 x 67

(LR staat voor alkaline batterij, R staat voor de zinkkool batterij)
Kan ik in apparaten met een zeer klein energie verbruik ook NiMH oplaadbare batterijen doen?
De NiMH oplaadbare batterijen kunnen nagenoeg in elk apparaat toegepast worden. Bij apparaten met een zeer klein energie verbruik zoals bijvoorbeeld: klokken, afstandsbedieningen en thermostaten kunt u net zo goed een goedkopere batterij gebruiken. De NiMH oplaadbare batterijen zijn bedoeld voor de wat zwaardere toepassingen en apparaten die veelvuldig en langdurig gebruikt worden en veel energie vragen zoals bijvoorbeeld: digitale camera’s, op afstand bestuurbaar speelgoed, walkmans, gameboys, draagbare geluidsapparatuur, piepers, draadloze zenders voor b.v. theaters, professionele walkietalkies, GPS-systemen, flitsers, semafoons enz.
Kan ik echt geld besparen door over te stappen op oplaadbare batterijen?
In de consumentengids van oktober 2003 en januari 2005 stond: “Voor de meeste machientjes zijn oplaadbare batterijen beter dan wegwerp. Vooral fanatieke fotografen en walkmangebruikers besparen makkelijk € 100 per jaar. Om de kwaliteit hoeft u het niet te laten.”
Uitleg over besparing en TIPS uw veiligheid!
Hoe hebben ze dat dan berekend?
Bijvoorbeeld met een walkman die met twee alkaline batterijen à €1 twee uur per dag speelt. Die batterijen moeten om de vijf dagen worden vervangen. Dat is 73 keer per jaar 2 stuks; kosten €146 per jaar. Met oplaadbare batterijen van €5 per stuk en een lader van €30 zijn de jaarlijkse kosten slechts €7. De lader heeft een verwachte levensduur van 10 jaar, de 2 batterijen dienen na 2,5 jaar vervangen te worden. Dat is €4 per jaar. De stroomkosten zijn verwaarloosbaar.
Dat bespaart in één jaar €139. (letterlijk overgenomen uit: de Consumentengids van oktober 2003)
Zijn al die batterijen niet erg slecht voor het milieu?
De laatste jaren is er veel veranderd in batterijenland. De eerste batterijen werkten op zink en koolstof nadeel hiervan was dat ze snel gingen lekken wat het apparaat kon beschadigen. Deze batterijen zijn zo goed als uit het assortiment verdwenen. Later ging men experimenteren met kwik als grondstof, dit was zeer slecht voor het milieu. Tegenwoordig mogen er geen schadelijke stoffen meer gebruikt worden en is de grondstof alkalinemangaan. De oplaadbare batterijen werden in eerste instantie gemaakt met nikkelcadmium (NiCD). Deze batterijen leden aan het zgn. beruchte geheugeneffect. Cadmium is ook slecht voor het milieu. De nieuwe grondstof voor oplaadbare batterijen is nikkelmetaalhydride (NiMH). Deze grondstof is veel minder belastend voor het milieu dan de NiCD en de wegwerpbatterijen.
Omdat NiMH batterijen tot wel 1000 keer opgeladen kunnen worden daalt het verbruik van batterijen en dus het aanbod van “klein chemisch afval” aanzienlijk als Nederland zou overstappen op NiMH oplaadbare batterijen.
Waar moet ik mijn lege batterijen eigenlijk inleveren?
De Stichting Batterijen (StiBat) is de organisatie die de inzamelactiviteiten voor lege batterijen in Nederland coördineert. Stibat creëert zoveel mogelijk inleverpunten om het inleveren van uw lege batterijen zo gemakkelijk mogelijk te maken. Nadat u ze heeft ingeleverd, zorgt StiBat dat ze bij de inleverpunten opgehaald worden, zorgt voor sortering en brengt ze naar verwerkingsfabrieken in West-Europa, waar de batterijen op een milieuvriendelijke manier worden gerecycled.
Inleveren kunt u onder andere bij: Hema, Karwei, Blokker, Intertoys, Primafoon, Gamma, Dixsons, Bart Smit en uw gemeentelijke reinigingsdienst onder KCA (klein chemisch afval)
StiBat heeft regelmatig landelijke en regionale acties waarbij u leuke prijzen kunt winnen. (voor meer informatie: www.stibat.nl
Wist je dat, over batterijen.
Moet ik alkaline batterijen altijd gelijk inleveren als het apparaat het niet meer doet?
Als u alkaline batterijen in apparaten gebruikt die veel energie vragen kan het zijn dat de “lege”batterijen nog een lange tijd meegaan in apparatuur met een laag energie verbruik zoals bijvoorbeeld: klokken, wekkers, afstandsbedieningen en eenvoudig elektronisch speelgoed.
In de webwinkel vindt u batterij test apparatuur die zowel alkaline als oplaadbare batterijen kan testen in stappen van 25%. Hierdoor weet u direct voor welk apparaat u de batterijen nog kunt gebruiken of dat ze leeg zijn en ingeleverd kunnen worden.
(voor meer informatie: www.milieucentraal.nl)
Als u uw alkaline batterijen een 2e leven wilt geven probeert u dan dit eens:
Environ Alkaline lader
Producthandleidingen GP Powerbank en andere GP laders:
Ik kan de webwinkel niet goed bekijken. Een deel van de winkel valt buiten beeld?
Mogelijk wordt dit veroorzaakt doordat uw scherm-instellingen niet standaard staan.
Controleer dit als volgt;
Klik met de rechter muistoets ergens op het bureaublad. Kies: Eigenschappen / Properties. U ziet nu 'Eigenschappen voor Beeldscherm' verschijnen, kies het tabblad Instellingen / Settings. Kies: 'Geavanceerd' en kijk bij LETTERGROOTTE of daar NORMAL/Kleine lettertype met normale grootte (96 DPI) geselecteerd is. Indien niet, alsnog 96 DPI selecteren, klik vervolgens rechtsonder op Toepassen / Apply. Beeldschermresolutie: 1280 x 1024 pixels